Tunjevina u salamuri je praktična i često korišćena namirnica koja predstavlja odličan izvor visokokvalitetnih proteina uz vrlo nizak sadržaj masti. Čuva se u vodi sa dodatkom soli, što joj daje blaži ukus i znatno manju kalorijsku vrednost u poređenju sa tunjevinom u ulju. Zbog toga je posebno cenjena među osobama koje vode računa o unosu kalorija ili su na režimima mršavljenja. Osim proteina, bogata je vitaminima B kompleksa, selenom i fosforom, a sadrži i dragocene omega-3 masne kiseline, iako u nešto manjoj meri nego sveža tuna.
Tunjevina u salamuri je vrlo jednostavna za upotrebu jer je već termički obrađena i spremna za jelo. Može se dodavati u salate, testenine, sendviče, rižota, omlete ili kao dodatak povrtnim jelima. Njena neutralnost omogućava lako kombinovanje sa različitim začinima i sosovima. Jedina zamerka jeste prisustvo soli, pa se preporučuje da se tunjevina iz konzerve ispere pod mlazom vode kako bi se smanjio unos natrijuma.