Edam je polutvrdi holandski sir napravljen od kravljeg mleka, poznat po blago slanom, blagom i blago orašastom ukusu. Ima glatku, čvrstu teksturu i najčešće dolazi u prepoznatljivoj crvenoj voštanoj kori (iako se ponekad prodaje i bez nje). Dobro se topi, seče i renda, pa je popularan u sendvičima, salatama, omletima i toplim jelima.
Edam sadrži manje masti u poređenju s nekim drugim tvrdim sirevima poput trapista ili kačkavalja, što ga čini nešto lakšom opcijom. Bogat je proteinima i kalcijumom, korisnim za kosti i mišiće. Međutim, zbog sadržaja zasićenih masti i soli, preporučuje se umeren unos, posebno kod osoba s povišenim holesterolom ili pritiskom. Odličan je kao dnevni dodatak obroku u količini od 20–30 g.
U sklopu premium članarine, možeš da otključaš mnoge druge pogodnosti poput: