Indijski orah, poznat i kao kešiu (eng. cashew), spada u najpopularnije orašaste plodove zahvaljujući svom blago slatkastom ukusu i kremastoj teksturi. Iako se često svrstava u orašaste plodove, tehnički je seme koje raste na plodu drveta kešiu. Nutritivno, indijski orah je izuzetno vredan – sadrži zdrave mononezasićene i polinezasićene masti, biljne proteine, magnezijum, bakar, gvožđe, cink i fosfor. Takođe je bogat antioksidansima i vitaminom K, koji doprinose zdravlju kostiju i krvnih sudova.
Redovna konzumacija indijskog oraha može doprineti zdravlju srca, regulaciji krvnog pritiska, boljem metabolizmu i funkciji mozga. Zahvaljujući kombinaciji proteina i zdravih masti, pruža dugotrajan osećaj sitosti, što ga čini odličnim međuobrokom. Često se koristi u pripremi namaza (npr. puter od indijskog oraha), poslastica, granola, salata, azijskih jela i veganskih sireva.
Zbog visoke energetske vrednosti, preporučuje se umerena konzumacija – šaka (oko 30 g) dnevno može zadovoljiti deo dnevnih potreba za mineralima i zdravim mastima.