Orašasti plodovi obuhvataju različite vrste jestivih semenki i koštunjavog voća, među kojima su najpoznatiji orah, badem, lešnik, indijski orah, brazilski orah, makadamija i pistaći. Oni su izuzetno nutritivno bogati, a karakteriše ih visoka energetska vrednost zbog značajnog udela zdravih masti – naročito mono- i polinezasićenih masnih kiselina.
Velika prednost orašastih plodova je visok sadržaj omega-3 masnih kiselina (posebno orah), kao i bogatstvo proteina biljnog porekla i dijetetskih vlakana, što ih čini zasitnim i korisnim za regulaciju apetita. Od mikronutrijenata obiluju magnezijumom, fosforom, manganom, bakrom i selenom, a značajan je i udeo vitamina E i vitamina B kompleksa.
Redovan, ali umeren unos (šaka dnevno) povezuje se sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i gojaznosti, kao i sa boljom kognitivnom funkcijom. Zbog visoke kalorijske vrednosti preporučuje se da se konzumiraju neslani i neprženi, kako bi se zadržale nutritivne koristi bez dodatnog natrijuma ili nepotrebnih masnoća.
U sklopu premium članarine, možeš da otključaš mnoge druge pogodnosti poput: